ForskarFredag anordnas i hela Europa

Stockholm var en av de 23 svenska och 300 europeiska städer som stod värd för ForskarFredag den 26 september. Debaser Medis kryllade av aktiviteter, föreläsningar och människor. Ute på torget fanns polarexpeditionen SWERUS-C3 på plats och inne på utställningen kunde man titta på allt från dinosauriebajsfossil till robotar. På scen kunde man bland mycket annat lyssna till hur det är att vara forskare, hur J.R.R. Tolkien skapade sina världar eller få se en sprakande fysikshow.

Forskar Grand Prix

Vem kan presentera sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt på bara fyra minuter? Det var utmaningen för de sju tävlande från Stockholms universitet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt Scania i Stockholms deltävling. Från Stockholms universitet tävlade Marko Filipovic som är miljöforskare och Joakim Scherp, historiker. Varken Marko eller Joakim gick dessvärre vidare till riksfinalen som äger rum den 25 november på Debaser Medis. Det gjorde istället KTH-forskaren Peter Olsén som på ett inspirerande sätt berättade om tillverkning av plast från förnybara material.

Forskar Grand Prix. Foto: Lina Enell