Intresset för autografer var stort, kön blev lång och många ville ta selfies. På bilden signerar Barry Barish affischer. Foto: Lars Pehrson

Ett snöigt Stockholm och Sollentuna blev scenen för dagen för Nobelpristagarna i fysik, Rainer Weiss (85), Barry Barish (81) och Kip Thorne (77) när de begav sig från city till grannkommunen under tisdagsförmiddagen.

Tjejer är precis lika intresserade och lika bra på fysik men många kanske inte tänker på en framtid inom det området.

Väl framme vid Rudbecks gymnasium möttes de av en stor skara fans i 16–20 årsåldern. En elev som bar en t-shirt med rockbandet Guns N’ Roses tog emot forskarna och ledde dem in i skolans aula.

Till ljudet av applåder och jubelrop presenterade hon ”rockstjärnorna”.

– Fysik är ett av mina favoritämnen, att få komma hit och ställa frågor och att de svarar är jättehäftigt. Det är mycket coolare att de är här än om en rockstjärna skulle besöka oss, säger Lovisa Sterner, elev på Rudbecks gymnasium.

Under en två timmar lång session berättade de tre pristagarna om sina upptäckter. Från sitt tidiga intresse (eller ointresse) för fysik, till mentorer som coachar (eller frånvaron av dem), fram till avgörande delar i forskarnas liv som slutligen ledde dem in på vägen att slå hål på universums hemligheter.

– Jag blir inspirerad på riktigt, säger Lovisa Sterner (höger i bild). Intresset för nobelpristagarna i fysik var stort bland gymnasieeleverna. Från vänster; Gilda Kassai, Rainer Weiss. Foto: Lars Pehrson

Efter veckor av internationell uppmärksamhet, ett otal intervjuer och med högtidligt firande, så visade de tre forskarna upp betydligt mer avslappnade sidor.

Barish och Weiss hade emellanåt svårt att förstå hur man bytte bilder i powerpoint-presentationen trots att de konstruerat en av världens mest avancerade mätapparatur, LIGO.

Hollywoodfysikern Kip Thorne fick bli ”knapptryckare” när bilder skulle bytas under föreläsningen, de tre har trots allt samarbetat i årtionden.

Lovisa Sterner, 18, och Gilda Kassai, 18, går båda naturprogrammet med inriktning naturvetenskap på gymnasiets sista år. De var två av flera elever som fick sitta med uppe på scen och ställa frågor till pristagarna.

– Att de har jobbat med det här i 40–50 år och att de nu har något att presentera, det gör dem så mycket coolare än riktiga rockstjärnor, säger Lovisa Sterner.

Kvinnor i fysiken finns det, men det är få av dem som fått ett Nobelpris. Vad tänker ni om det?

– Tjejer är precis lika intresserade och lika bra på fysik men många kanske inte tänker på en framtid inom det området, säger Lovisa Sterner.

– Det tar lång tid att komma till deras nivå, jag tror inte det handlar så mycket om man är tjej eller kille. Men när man ser att det är bara män, så kan kan man lätt tänka att man som tjej inte har plats i fysiken, säger Gilda Kassai.

Tror ni att det kommer att ändras?

– Vi får se, nu när de kommer hit och vi får chansen att prata med dem så blir jag mer inspirerad, i stället för att läsa om det i någon tidning. Jag blir inspirerad på riktigt, säger Lovisa Sterner.