2015 års Svenska Juniorvattenpris går till Michael Nyirenda från Tullinge gymnasium i Stockholm, som i sitt projekt studerat Storglaciären vid Kebnekaise. Michael kommer nu att få representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize i augusti där ungdomar från fler än 30 länder deltar. Läs hela pressmeddelandet och läs mer på http://www.siwi.org/prizes/svenska-juniorvattenpriset/

Förra året deltog Michael i forskarskolan. Forskarskolan är mycket populär och 850 elever sökte i fjol till 128 platser.

Under två veckori juni varje år får 128 gymnasieelever möjlighet att prova på att forska vid Stockholms universitet under handledning av doktorander på institutionerna. Projekten är en del av pågående forskning där handledaren "designar" projekten utifrån sin egen forskning inom kemi, fysik, biologi eller geovetenskap. Eleverna kan antingen forska på ett forskningslaboratorium eller ute i fält. Då kan man vara uppe i Tarfala, som är Sveriges högst belägna forskningsstation, eller på Askö i Stockholms södra skärgård.
- För många elever kan detta ha betydelse för framtida ämnesval och omkring 20 procent av eleverna återkommer sedan och läser en motsvarande utbildning, säger Agneta Norén projektledare för forskarskolan.