Oden och Frej

Isbrytarna Oden och Frej under expeditionen OATRC 2015. Foto: Hanna Hagelin

Förra veckan återvände tyska forskningsfartyget Polarstern från den två månader långa expeditionen TransArc II i Arktiska oceanen. Expeditionen var en del i det internationella programmet GEOTRACES, som studerar marina biogeokemiska cykler av spårämnen och deras isotoper i världshaven. De svenska forskarna Adam Ulfsbo, Göteborgs universitet, och Sandra Gdaniec, Naturhistoriska riksmuseet, arbetade ombord på Polarstern under expeditionen.

2 oktober avslutades den norsk-svenska expeditionen OATRC 2015 när isbrytarna Oden och Frej återvände till Longyearbyen på Svalbard. Expeditionen genomfördes i samarbete med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim och svenska forskare från bland annat Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Chalmers och Luleå tekniska universitet deltog.

Läs mer om säsongens expeditioner i Polarnytt