Forskarfredag syftar till att visa hur spännande och fascinerande forskning kan vara men också vilken bredd som finns och att det inte är så svårtillgängligt som samhället ibland kan uppfatta det. Genom att samla forskare inom alla åldrar, bakgrunder och ämnen ges ungdomar en chans att se vilka möjligheter som själva finns för dem om man har ett särskilt intresseområde. Dagen är också ett unikt tillfälle för våra forskare att visa upp aktuell forskning och vilken allmännytta som finns med denna.

Människans historia
Människans historia

I Stockholm är Forskarfredag ett samarbete mellan Vetenskapens hus, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet som samlar ett 50-tal forskare för samtal med skolklasser och allmänhet under olika former. Bland annat erbjuds flera prova-på-aktiviteter så som röst- och hörseltester, visuella klimatkammare och demonstrationer från Arktis och mycket mer. Utöver detta pågår flera seminarier mellan elevgrupper och forskare, vetenskapsshower och Forskar Grand Prix där forskare tävlar om vem som kan presentera sin forskning bäst på 4 minuter!

Besökare tillverkar egna solceller med hjälp av blåbär och hallon.
Besökare tillverkar egna solceller med hjälp av blåbär och hallon.
Nytillverkade solceller på torkning
Nytillverkade solceller på torkning.

Flera av dagens moment är öppna för alla, men för seminarier, vetenskapsshower och föreläsningar krävs föranmälan. Anmälan öppnar i samband med programmutskicket i slutet av augusti. Vill du veta mer om Stockholmsevenemanget eller andra aktiviteter som pågår i det nationella Forskarfredag kan du följa länkarna nedan. 

ForskarFredag i Stockholm

ForskarFredag i Sverige