Våra forskare tycker att det är jättekul att ta sig an frågorna, som kan handla om vad som helst. Rymden, växter, djur, väder, berg, hav, vad olika ämnen är gjorda av, matematik och mycket annat.

Naturvetenskap kan upplevas som krångligt och svårt, universitetet känns avlägset och få vet vad forskare egentligen gör. Vi vill visa barnen att det är kul och spännande med naturvetenskap och att forskare är vanliga människor, män och kvinnor i alla åldrar, långt ifrån bilden av en disträ gubbe med vit rock och stort hår.

Hur går det till?

Frågelådan arrangeras under två tillfällen i maj varje år. Intresserade skolor kan få förberedande besök i sin skola av Naturvetenskapliga fakultetens informatörer och vi försöker att hinna med så många skolor vi kan. Besöken varar ungefär 30 minuter och vi berättar då om universitetet, presenterar forskarpanelens ämnesområden och hinner även med ett litet experiment. Eleverna får efter besöket skicka in sina frågor och forskarpanelen väljer ut ett antal som kommer att besvaras under den Levande Frågelådan.Väl på plats i Aula Magna vid Stockholms universitet svarar forskarna på de utvalda frågorna, men timmen innehåller också ett spännande experiment och en fri frågestund.

Efter frågelådans slut får varje elev med sig ett exemplar av boken Frågvis, där tidigare frågor och svar finns samlade.

2013 filmades även frågelådan och sändes på Kunskapskanalen på SvT. Här kan du se filmen.

Frågelådan 2017 ges vid två tillfällen den 24 maj, kl. 10-11 och 13-14 och de forskarna som är med i år är:

Johan - biolog (etolog)
Frida - meteorolog
Otto - geolog (mikropaleontolog)
Pia - biokemist
Magnus - astronom

Levande frågelådan - klasskampen

Varje år får vi in tusentals bra frågor från femteklassare. Vi kan inte svara på alla frågor, men i denna quiz kan man få svar på några av frågorna, samtidigt som man testar sina kunskaper i naturvetenskap.

Har du tur finns just din fråga med.

Utmana varandra och andra skolor!

Vinnande skola meddelas den 24 maj.

Lycka till!