Naturvetenskapliga fakulteten

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Naturvetenskapliga fakulteten

Välkommen till Naturvetenskapliga fakulteten

Somliga går på djupet, andra siktar mot stjärnorna. Att studera naturvetenskap är ett äventyr som bygger vägar till nya världar. Sveriges största naturvetenskapliga fakultet ligger vid Stockholms universitet. Här finns en mångfald av kvalificerade naturvetarutbildningar och världsledande forskning. Läs mer under flikarna här ovan.

Matthias Geilhufe, forskare vid Nordita.

Artificiell intelligens sparar tid i jakten på framtidens elektronik

Artificiell intelligens hjälper forskare att undvika tidsödande och slumpmässiga experiment. En forskargrupp vid Nordita har tagit fram AI-baserade verktyg för att snabbare än idag hitta material som kan användas i framtidens elektronik – och kanske även för att lösa ett av de stora olösta mysterierna i universum.

Isabel Regads jobbar med bananflugorna

Ny upptäckt om hur gener aktiveras

Ny forskning visar hur gener packas upp i cellkärnan och aktiveras i vissa celler, medan de förbli inaktiva i andra celler. Detta visade sig vara viktigt för djurs utveckling och överlevnad.

The illustration represents a reconstruction of the steppe mammoths that preceded the woollymammoth

En miljon år gammalt DNA belyser mammutarnas genetiska historia

Forskare vid Centrum för paleogenetik i Stockholm har analyserat världens hittills äldsta kända DNA, från mammutar som levde för upp till 1,2 miljoner år sedan.

Line Gordon

Line Gordon får Curt Bergfors professur i hållbara livsmedelssystem

Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre (SRC), blir professor i hållbar utveckling med inriktning mot hållbara livsmedelssystem. Den nya professuren är finansierad av stiftelsen Curt Bergfors Foundation.

Porträtt av Lena Mäler. Fotograf: Sören Andersson

Hallå där, Lena Mäler ...

... som har tillträtt som ny vice ordförande/prodekan för områdesnämnden för naturvetenskap vid årskiftet.

Person tittar ut genom ett fönster

Hur mår doktoranderna i pandemins spår?

Hur har covid-19-pandemin påverkat doktoranderna och kvaliteten på forskarutbildningen? Och vilka lärdomar kan vi dra inför framtiden? En ny enkätundersökning visar att doktorandernas situation har påverkats avsevärt av pandemin.