Den här frukosten har redan ägt rum

Du kan se hela seminariet här ovan och här hittar du presentationerna och en summerande artikel om frukosten.

Bakgrund

Östersjöfiskar innehåller farliga ämnen, som till exempel dioxin, som påverkar både miljön och människors hälsa.

Regeringen satsade hundratals miljoner i höstbudgeten förra året på sanering av kustområden i norra delarna av Östersjön där det ansamlats giftigt avfall i så kallade fiberbankar utanför pappers- och massafabriker. Men meningarna är delade om det är väl investerade pengar för att minska halterna av farliga ämnen i fisk. Vilka är de stora källorna till dioxin i Östersjön och vad bör man prioritera i arbetet att komma tillrätta med dem?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter fet fisk från Östersjön så ofta på grund av miljögiftsinnehållet. Medan vissa menar att halterna av miljögifter som dioxin är tillräckligt låga för att man ska kunna häva restriktionen av försäljning av Östersjöströmming. Men det kan bero på vilket gränsvärde man refererar till.

Vad gäller egentligen och hur mycket får vi i oss av dessa ämnen?

Medverkande
Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket
Magnus Karlsson, IVL Svenska Miljöinstitutet
Karin Wiberg, SLU

Tid: 14 mars kl. 8:30-9.15, frukost serveras från kl. 8.00. Det finns också möjlighet att stanna kvar efter seminariet för fortsatta diskussioner.
Plats: Klara eat & meet Scandic Hotel Klara, Slöjdgatan 7, Stockholm eller via vår livesändning på denna sida.
Anmälan: Anmäl dig här senast 12 mars.

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie av korta frukostseminarier som Östersjöcentrums Baltic Eye ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen och särskilt till de som redan är engagerade i Östersjöfrågor.