Nyheter inom naturvetenskapliga profilområden
-
Ny kunskap leder närmare en möjlig cancerbehandling 2020-11-11 Forskare vid Stockholms universitet har fått fram den första 3D-strukturen av en viss typ av jonpumpar som används för att upprätthålla rätt pH inuti celler. Upptäckten kan i framtiden leda till bättre läkemedel mot bland annat cancer.
-
Ny kunskap för att förhindra svampinfektioner 2020-10-16 Överväxt av jästsvampen Candida albicans kan orsaka en rad olika symptom, som uppblåst mage, klåda i underlivet, muntorrhet och vita beläggningar på tungan. Forskare försöker nu att ta reda på mer om organismen för att kunna förhindra och behandla infektioner.
-
Spridning av könssjukdomar kan minska med hjälp av matematiska modeller 2020-09-03 En ny avhandling från Matematiska institutionen vid Stockholms universitet visar matematiska och statistiska modeller för hur könssjukdomar sprids. Med hjälp av dessa kan vi bättre förstå hur vi kan minska risken för fortsatt spridning.
-
Nya lösningar för att minska koldioxidutsläpp 2020-09-01 För att Sverige ska nå utsatt klimatmål om att bli fossilfritt till 2045 krävs nya, innovativa lösningar. Ett nytt projekt med forskare från bland annat Stockholms universitet ska utveckla gröna katalytiska metoder för att omvandla koldioxid till nya, hållbara material.
-
Hundratals växtarter har redan utrotats 2020-05-20 Nästan 600 växter har utplånats från planeten de senaste 250 åren visar en ny studie. Detta är dubbelt så många som fåglar, däggdjur och groddjur tillsammans.
-
Frusen fågel var 46 000 år gammal berglärka 2020-02-21 Forskare har kartlagt delar av arvsmassan hos en välbevarad berglärka från Sibirien. Resultaten kan bidra till att förklara hur underarter utvecklas men även hur mammutstäppen omvandlades.
-
Klimatförändringar inte enda hotet mot våra växter 2020-02-19 Förändringar i jordbruk och skogsbruk liksom indirekta effekter av klimatförändringar, till exempel brandrisk, är också viktigt att ta hänsyn till.
-
Grön kemi viktigt i hållbarhetsomställningen 2020-02-18 Det finns en enorm potential i grön kemi som kan skynda på omställningen till ett hållbart samhälle.
-
Kemikalier i damm kan störa transporten av sköldkörtelhormon 2020-02-12 Sköldkörtelhormon är viktigt för utveckling av hjärnan under de första levnadsåren. En störning i hormonnivåer kan påverka hälsan under hela livet.
-
Reglering av alternativa fettförbränningsmekanismer kan leda till nya behandlingsmetoder mot fetma 2020-02-07 Forskare har i en ny studie identifierat regleringen av alternativ energiförbrukning i fettvävnad hos möss. Fyndet öppnar ett nytt fönster för behandling av fetma hos patienter som vanligtvis visar nedsatt konventionell fettförbränning.