Aktiviteter under dagen
• Upptäck solsystemet med planetariemodeller (alla åldrar)
• Rymdpyssel (alla åldrar)
• Räkna stjärnorna – tillverka material för att mäta ljusföroreningar där du bor (alla åldrar)
• Studera solens fläckar och gör solobservationer med solvaggor - vid bra väder (alla åldrar)
• Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space program (från ca 10 år)
• Programmera en Mars-bil (från ca 10 år)
• Hjälp en BlueBot att navigera i rymden (alla åldrar)
• Ta reda på hur man hittar nya planeter och söker efter liv i andra solsystem (från ca 15 år)
• Studera Jupiters månar och bestäm Jupiters massa (från ca 17 år)
• Få svar på dina frågor om astronomi (alla åldrar)

Vi serverar saft, kaffe och kex till självkostnadspris.

Föredrag av forskare
11.15 – 11.45
Mikael Ingemyr, Astronomisk ungdom ”Observation av exoplanet som gymnasiearbete”

12.15 – 12.45
Maria Cavallius, Stockholms universitet ”How many? The number of stars, planets and aliens”

13.15 – 13:45
Dan Kiselman, Stockholms universitet ”Solforskning i framtiden: European Solar Telescope”

14.15 – 14:45
Tanja Nymark, Vetenskapens Hus ”Var är stjärnorna? Hur barn och unga hjälper forskare att mäta ljusföroreningar”

15.15 – 15.45

Teleskopvisningar
Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Max 15 pers per visning. Visning kl. 12, 13, 14, 15. Samling i entrén på AlbaNova.

Med reservation för ändringar. Mer om Astronomins dag: www.astronominsdag.se/stockholm. Kontakt: 08-790 98 14