Magnus berättar om varför solen är så varm. Foto Sarwin Abdullah

Innan eleverna kommer till universitetet så får de ett besök av naturvetenskapliga områdets kommunikatörer som berättar om forskarna som de ska få träffa när dom kommer till aulan. Tanken är att eleverna få lära sig vad en forskare gör och att en forskare inte behöver vara en gammal vithårig gubbe utan är precis som vilken person som helst men med ett ovanligt spännande jobb.

I år besöktes drygt 35 skolklasser i Stockholms län och innan eleverna kommer till universitetet så skall de skicka in en fråga var till forskarna. Ett antal frågor tas sedan ut och besvaras i aulan med bilder och illustrationer.

Först fick var och en av forskarna kort svara på om hur det är att jobba som forskare. - Jag har världens roligaste jobb, avslutade Cecilia med när hon kort skulle beskriva sitt yrke. Sedan presenterade forskarna sina förberedda svar på elevernas frågor. - Varför uppstår det inte nya arter av djur? Är skum fast form, flytande eller gas? Vad händer om alla insekter dör ut? Hur kan man veta att Big Bang hände? Hur ska vi göra för att få bort all plast i haven? Hur kan fiskar andas under vattnet? Varför får vulkaner plötsligt utbrott?

I halvtid visade Fysikshow bla vad som händer när man stoppar ned en ros eller ett äpple i flytande kväve. Efter det följde nya presentationer av forskarna tills allt avslutades med en fri frågestund.

Årets forskare som var med var:

Magnus Näslund, astronomi
Richard Gyllencreutz, geologi