Två studenter sitter och pratar

Blir du antagen som mentor kommer du att ingå i en mentorspool. Du kommer att matchas utifrån behov mot en student inom liknande ämnesområden.

Anställningsgrad

Arbetstiden är ca en till två timmar i veckan, men det kan även röra sig om färre arbetstimmar per vecka beroende på studentens behov.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget handlar främst om att stödja studenten att planera och få struktur på sina studier så att han eller hon lättare kan nå sitt mål. Mentorn kan behöva hjälpa till att konkretisera institutionens förväntningar samt stödja studenten att komma i gång med arbetsuppgifter.

Utbildning

Alla mentorer blir inbjudna till en obligatorisk utbildning som bland annat ger grundläggande kunskaper om neuropsykiatriska och psykiska funktionsnedsättningar. Under utbildningen får man även tips på studievanor och studieteknik.

I uppdraget ingår även deltagande på inspirationsträffar. Här får du tillfälle att träffa och diskutera uppdraget med samordnare och andra mentorer, en del har varit med länge och kan dela med sig av tips och råd.

Kravprofil

Vi vill att du har minst ett års genomgångna högskolestudier och meriterande är om du har kunskaper om psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Mentorskapets uppdrag innebär att du ska:

  • Möta studenter med olika behov och olika sätt att fungera – därför bör du vara bekväm med nya möten, flexibel, stabil, trygg och ha god social kompetens.
  • Stödja studenten att planera sina studier - därför behöver du ha god förmåga att planera och strukturera. 
  • Lyssna till studentens behov – därför bör du vara ödmjuk och en god lyssnare.
  • Kommunicera, leda och upprätthålla samtal - vara tydlig i din kommunikation och ha goda kunskaper i det svenska språket.
  • Förhålla dig till uppdragets gränser - därför bör du ha goda ledaregenskaper och kunna sätta gränser. 
  • Coacha studenten till självständighet.

Intresseanmälan

Är du intresserad eller har frågor? E-posta ditt CV och skriv ett personligt brev till asa.ferm@su.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Möt mentorn Yasmine

Här kan du läsa mentorn Yasmine Boudalis berättelse.

Senast uppdaterad: 25 februari 2019
Sidansvarig: Studentavdelningen