Eva Sverremark-Ekström Foto: Mattias Ekström

Insamlingsstiftelsen cancer- och Allergifonden delar varje år ut ett miljömedicinskt pris på en halv miljon kronor. Docent Eva Sverremark-Ekström får priset för sitt banbrytande arbete om såväl modersmjölkens som tarmflorans betydelse för hur barns immunsystem utvecklas samt för framtida allergiutveckling. Hennes forskning rör främst hur barns tidiga tarmfloresammansättning kan kopplas till immunologisk funktion under barnaåren och eventuellt senare utveckling av allergi. Närvaro av olika bifidobakteriestammar, Laktobaciller, Clostridium difficile och Stafylococcus aureus har studerats, likaså barn med allergiska kontra icke-allergiska föräldrar. Hon har även studerat hur bröstmjölk och dess immunologiska sammansättning kan påverka nyfödda barns immunsystem. Hennes forskning betyder mycket för vår förståelse för uppkomst av allergi.

– Jag blev väldigt glad och överraskad när jag fick reda på att jag tilldelats priset. Att få ett sådant här stort pris betyder mycket, inte minst känns det som ett erkännande för allt hårt jobb som man lägger ner, säger Eva i en kommentar.