Årets ForskarFredag gick av stapeln den 28 september och Stockholms universitet deltog i en fullspäckad dag med spännande forskning på Debaser Medis här i Stockholm.

ForskarFredag på Debaser i Medborgarhuset.
ForskarFredag på Debaser i Medborgarhuset. Foto: Sebastian Lindholm

Årets upplaga besöktes av 2000 engagerade högstadie- och gymnasieelever från runt om i Stockholm. Debasers innandömen sprudlade av aktivitet när forskare från bland andra Stockholms universitet, Karolinska Institutet, och KTH berättade om en mängd olika och intressanta forskningsområden.

Kungafamiljen och den perfekta bostaden
Maja Willén från Stockholms universitet talade om den perfekta bostaden och efter hennes presentation kunde besökarna besöka hennes monter där man genom tidningsurklipp och egen fingerfärdighet kunde konstruera sitt egna perfekta rum och sedan visa upp för alla att ta del av. Mattias Frihammar talade om vår kungafamilj och den forskning han bedriver med anknytning till just den. En fråga han ställde till den lyssnande publiken var varför man säger att kungligheter har blått blod.

Hollywood-fysik
Joel Johansson och Thomas Kvorning, fysiker vid Stockholms universitet berättade för publiken hur långt Mel Gibson faktiskt flyger när han blir skjuten i filmen Dödligt vapen. Publiken som mestadels bestod av tonåringar kanske inte kände till just filmen men följde det fullsatta seminariet Hollywood-fysik engagerat.
200 ungdomar besökte Medborgarhuset.
2000 ungdomar besökte Medborgarhuset.

Marianne Haage talade om hur rovdjur påverkas av den miljö de lever i och Frédéric Elfver berättade om myntets historia. Andra forskare vid Stockholms universitet som deltog i ForskarFredag var Maja Garde, Nikolas Glover, Fredrik Krohn Andersson, Östen Axelsson, och Malena Ivarsson.

Ny chans på Forskardagarna 3-4 oktober
Missade du årets upplaga av ForskarFredag kan du vara lugn, du får en ny chans nästa år. Och inte bara det, utan ännu bättre än så, forskarna Maja Willén, Nikolas Glover, Joel Johansson, Thomas Kvorning, och Ann-Sofie Paulander kan du se redan nästa vecka då de alla deltar i Forskardagarna som arrangeras den 3-4 oktober vid Stockholms universitet.
För att ta del av all information kring Forskardagarna besök www.su.se/forskardagarna.

Text: Sebastian Lindholm