Derek Muir blir ny gästprofessor vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES). Foto: Privat
Derek Muir blir ny gästprofessor vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES). Foto: Privat
 

Derek Muirs forskningsområde är miljökemi med fokus på organiska och oorganiska miljögifter. Han anses vara en av de ledande miljökemisterna i världen med mer än 450 vetenskapliga artiklar i bland annat Nature och Science.

Under sin vistelse i Sverige kommer Derek Muir bland annat att bedriva forskning om hur industrikemikalier sprids globalt. Han kommer att samarbeta med forskare vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) i arbetet med att identifiera nya kemikalier som kan bli miljöproblem och deras globala utsläpp genom att studera olika länders, till exempel Asiens, egna kartläggning av industrikemikalier. Han kommer även att studera hur klimatförändringar påverkar hur miljögifter rör sig i den arktiska miljön. Projektet kan förväntas få stor betydelse för nationella och internationella åtgärder för att hantera olika miljögifter.

– Vi är naturligtvis mycket stolta och glada över att kunna knyta en världsledande forskare till vår redan starka forskning om miljögifter. Med professor Muir hos oss får ACES forskare en fantastisk möjlighet att jobba nära en person som har en enorm erfarenhet och kompetens inom området. På sikt hoppas jag att professor Muirs närvaro vid institutionen leder till att ACES kan ta ytterligare steg mot att vara en av de mest framstående internationella aktörerna på miljögiftsområdet, säger Magnus Breitholtz, prefekt vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi.

Derek Muir är senior research scientist vid Environment and Climate Change Canada, Canada Centre for Inland Waters, Ontario, samt adjungerad professor vid universiteten i Toronto, Guelph och Jinan. Han blir den tjugotredje innehavaren av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap. Under hösten 2018 kommer han att inleda sin verksamhet vid Stockholms universitet.