Gåtan om vårt immunförsvar

Har du någonsin sett en sjuk fluga? Det hade inte Hans G Boman, så han antog att det måste vara för att de har ett bra immunförsvar. Det var så det hela började.

Hans G Boman var mikrobiolog och pionjär inom forskning om insekters immunförsvar. Mellan 1976 och 1997 var han verksam vid Stockholms universitet och ledde en framgångsrik forskningsgrupp. Hans frågeställning var enkel, men banbrytande - hur kan insekter skydda sig mot främmande bakterier och infektioner? Det var nog få som då trodde att insekter kan hjälpa oss att få svar på gåtan om vårt eget immunsystem.

På dagen 10 år efter Hans G Bomans bortgång (3 december 2008) arrangerade Institutionen för molekylär biovetenskap, Wennergren institut, en minnesföreläsning i hans ära. Salen vi sitter i har nyligen fått nytt namn, Hans G Boman-salen (tidigare G-salen). Tidigare kollegor berättar varmt om sina minnen av en mångfacetterad man. Han brann för att lära ut vetenskap och för att lösa mysterier på molekylär nivå, men han hade också en konstnärlig sida.

Antimikrobiella peptider, vad gör de egentligen?

Bananfluga. Foto: Mostphotos

En av de inbjudna föreläsarna för dagen var Bruno Lemaitre som är professor vid Ecole Polytechnique Federale de Lausanne i Schweiz. Han har länge forskat på insekters immunitet och vilka signalvägar som aktiveras som svar på infektion av olika bakterier. Det finns en otrolig mångfald av antimikrobiella peptider och de har en rad olika roller och funktioner. Ett exempel är Defensin som kan binda till tumörer och hjälpa till att förgöra dem. Andra verkar vara involverade i hur länge en organism lever. Flugor som saknar antimikrobiella peptider lever faktiskt längre, och de är dessutom i bättre form (om de inte utsätts för en infektion förstås).

D-vitamin som behandling av infektioner

Birgitta Agerberth som är professor vid Institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet berättar om sitt samarbete med Hans G Boman i mitten på 90-talet. Samarbetet ledde till upptäckten av en antimikrobiell peptid som fick namnet LL-37 som har visat sig spela en viktig roll i flera infektionssjukdomar, bland annat Shigella och tuberkulos. Fosterfett, det lager som finns på nyfödda bebisar, har visat sig innehålla LL-37. Birgitta och hennes forskarkollegor har undersökt fosterfettet och de proteiner som är bakteriedödande för att kunna härma den effekten.

Antimikrobiella peptider verkar ha stor potential i jakten på infektionsbehandlingar och kanske är de rent av svaret på problemet med antibiotikaresistenta bakterier. Frågan är om Hans G Boman kunde föreställa sig detta när han startade sin forskning.

Text: Lina Enell

Vill du veta mer? Läs den fördjupade texten.