– Kroppen är så smart konstruerad, den överträffar troligen allt vad ingenjörer kan

Kristina Andersson. Foto: Bianca Brandon Cox
Kristina Andersson. Foto: Bianca Brandon Cox

åstadkomma. Vi försöker hela tiden gå in och styra, men jag tror att vi behöver bli mer ödmjuka och i stället anpassa oss efter hur kroppen funkar, säger Kristina Andersson. Hon är näringsfysiolog, egenföretagare, föreläsare och författare, alltid med kost och kropp i fokus. Just nu arbetar hon på sin sextonde bok.

Det började med en inspirerande kemi- och biologilärare på gymnasiet. Kristina blev fascinerad av medicin och hur kroppen fungerar och började läsa biomedicin i Kalmar. Sedan flyttade hon till Stockholm och nutritionslinjen, en utbildning på både Stockholms universitet och Karolinska institutet. Till skillnad från dietister, som har en samhällsvetenskaplig ingång till kost och människors hälsa, är nutritionister naturvetare. De har fokus på biokemi, hur kroppens olika processer fungerar och på vilket sätt olika näringsämnen ingår i processerna.

– Jag hade inga toppbetyg i gymnasiet. Jag hade ganska lätt för mig, men var lite lat och tyckte inte om att plugga. När jag väl hittade vad jag ville göra fick jag ett helt annat driv och har inte missat en enda tenta.

Fokusera på det som är roligt och förvalta chanser

Kristina Andersson tror starkt på att låta sig styras av intressen – hon har kompletterat nutritionistutbildningen med bland annat beteendevetenskap och marknadsekonomi – och att tacka ja till uppdrag som verkar roliga.

– Egentligen ska man väl ha femårs- och tioårsplaner för karriären, det har jag aldrig haft. Det kan låta som om jag har haft tur och visst, jag har många gånger varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Men det handlar också om att förvalta de chanser jag fått.

Under studietiden jobbade hon som säljare på Ikea och fortsatte med det ett år efter examen. Hon hittade inget annat jobb som lockade mer och stod på sig trots pikar om att hon borde ta ett jobb som passade hennes utbildning.

– Jag kände inget behov av det. Jag trivdes och Ikea handlar om människors beteende, psykologi och försäljning. Sedan dök det jobb jag ville ha upp. Jag fick vara med och starta Paulúns näringscenter tillsammans med Fredrik Paulún, som också läst nutrition vid Stockholms universitet, och Martin Brunnberg. Det öppnade dörrar för mig.

Efter ett halvår fick hon erbjudande från Bonniers om att skriva en bok om diabetes, så då gjorde hon det. Det gick bra och sedan har hon fortsatt att skiva, både böcker och artiklar, föreläsa och utbilda.

Vill presentera fakta på lockande sätt

– Att skriva böcker är som att plugga och grotta ner sig ordentligt i ett ämne. Jag tycker om processen: att först förstå själv och sedan tvätta och översätta innehållet så att någon som inte har min utbildning förstår. Att försöka vara pedagogisk och hitta liknelser och bilder som förklarar. Det är det roligaste.

Temat för boken hon just nu skriver är hemligt, den ska komma ut i höst och hon hoppas att ingen hinner före på samma ämne.

Paketeringen av fakta är viktig. Kristina Andersson tycker att det är synd att vi människor är ganska enkelspåriga. Vi vill ha snabba lösningar, en diet att följa och fokusera på en enda sak, men hon förstår att den som vill nå ut måste anpassa sig efter det och utnyttja PR-fenomen.

– Smoothies och gröna drinkar behövs egentligen inte, men om någon får i sig mer grönsaker genom att mixa dem så har man ju nått målet, säger hon.

Kroppen komplicerad – variation det bästa

Hennes bok ”Äta träna leva” sålde inte så bra, men när samma bok bytte namn till ”Stark inifrån och ut på 12 veckor” sålde första upplagan slut på några veckor. Läsare blir alltså mer lockade när de kan köpa ett uttalat resultat, gärna tidsbestämt. Kristina Andersson arbetar för att försöka nyansera bilden av hur människor ska leva för att må bra. Hon säger att det inte räcker att fokusera på en sak i taget, en diet, ett livsmedel eller en träningsform. Kroppen fungerar inte så, den är mycket mer komplicerad än vad folk i allmänhet tror. Samtidigt är det inte så komplicerat att må bra som många dieter får det att verka – kroppen mår bäst av att äta varierat av näringsrika råvaror och att röra på sig. Hon är erkänner att hon är lite trött på enkelspåriga frågor från media som ”ska jag träna eller äta för att gå ner i vikt”:

– Man ska göra både och. Kost och motion är tight sammanlänkade. När du rör på dig fungerar till exempel aptitregleringen bättre. Den största effekten kommer från att du får en annan livsstil.

Vill använda den kunskap som finns

En dröm, som hon inte arbetar med just nu, är att kunna påverka maten i skolor och äldreboenden. Hon vill gärna vara med och skapa de bästa förutsättningarna för medborgarna, exempelvis för inlärning, genom att utnyttja all dagens kunskap om hur kost och livsstil påverkar.

– Tänk att få en chans att påverka politiker! Vi sitter på så mycket information och det känns så enkelt och självklart egentligen. Jag förstår inte varför vi inte utnyttjar det. Tänk om vi skulle skapa förutsättningar för att leda folk i rätt riktning och göra det jättelätt för människor att göra hälsosamma val i stället för att som i dag fritt låta marknadskrafter jämt och ständigt påverka i fel riktning.