Jennifer Egarp, student vid Stockholms universitet och besöksledare i Vetenskapens Hus. Foto: Vetenskapens hus

Det ena ledde till det andra och efter biologistudier på Stockholms universitet och extrajobb på Vetenskapens Hus, ska hon nu under våren 2021 ta examen som gymnasielärare.

Hur har dina vägval sett ut under din studietid?

Jag har alltid tyckt att biologi är intressant och kul, och framför allt att lära mig mer om människan och klimatet. Så efter gymnasiets naturvetenskapliga program började jag läsa till sjuksköterska på Sophiahemmet, men bytte efter ett år till biologilinjen på Stockholms universitet. Efter kandidatexamen började läraryrket att locka alltmer och jag fortsatte att bredda mig med kurser inom klimat och hållbarutveckling. Då fick jag höra om Vetenskapens Hus av en kurskamrat. Jag kände att det var ett perfekt extrajobb ihop med mina studier.

”Jag har haft väldigt många roliga och lärorika stunder med både elever och kollegor.”

Nu i efterhand inser jag hur otroligt tacksam jag kan vara över detta extrajobb, eftersom det har gett mig mycket erfarenhet inom undervisning och väldigt många roliga och lärorika stunder med både elever och kollegor. Nu går jag mitt sista år på ämneslärarlinjen inom biologi och naturkunskap på Stockholms universitet, och skriver mitt självständiga arbete för masterexamen inom naturvetenskapsämnenas didaktik. Inför hösten 2021 ska jag söka mitt första jobb som examinerad gymnasielärare och är jättespänd på vad framtiden ska ge!

Vad har varit mest berikande med ditt extrajobb på Vetenskapens Hus?

Att handleda elever och fånga upp alla frågor som kommer upp nära vi labbar tillsammans har varit lärorikt för mig. Skolprogrammen ges för olika åldrar och det krävs alltid en viss anpassning. Man får hela tiden se till att utmana eleverna på deras nivå. Jag har också lärt mig otrolig mycket rent kunskapsmässigt, för det finns så mycket olika och roliga saker att delta i på Vetenskapens Hus. Jag har bland annat jobbat mycket som besöksledare i kemilabbet, handlett aktiviteter under Bolincentrets klimatfestival, Teknikåttan och på Sommarkurser för tjejer, varit med och värvat nya besöksledare på Stockholms universitets arbetsmarknadsdag och en massa andra spännande aktiviteter. Det är ett varierande och givande jobb där det finns otroligt många möjligheter, och allt detta stärker en som person på flera olika plan.

Har du några extra starka minnen från dina möten med eleverna?

Jag minns särskilt några 7:or som jag handledde i kemi för något år sen, med temat ”Reaktioner och observationer”. Eleverna var så otroligt glada och nyfikna.

”Det här är det roligaste vi gjort Jennifer.”

Jag fick höra ”Det här är det roligaste vi gjort Jennifer.” och en annan ”När jag blir stor vill jag också bli som du, jag ska också plugga kemi och jobba i labb”. När man får kommentarer som dessa, blir man otroligt stolt och glad och man känner verkligen att man har lyckats. Det är så här vi ökar elevernas intresse och kan vara förebilder för dem. Ingen dag är den andra lik, och det är det som är så fantastiskt med att jobba på Vetenskapens Hus.

Vad säger du till ungdomar som känner sig sugna på att söka till en naturvetenskaplig utbildning?

Sök, sök, sök! Du kommer inte att ångra dig. Man får lära sig så otroligt många olika saker. Oavsett om det är biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik så är det en rolig och varierande undervisning på universitet. Man får vara i labb, ute i naturen, använda en mängd spännande verktyg och såklart träffa en massa nya kompisar. Jag tyckte själv att det var jobbigt att söka en naturvetenskaplig linje då alla mina kompisar gick på samhällsvetenskapliga linjer, men jag har aldrig ångrat mig och jag är så nöjd över de val jag gjort.

”Sök, sök, sök! Du kommer inte att ångra dig!”

Det finns så många möjligheter inom naturvetenskapen och de finns väldigt många olika linjer och kurser, vilket gör att man verkligen kan välja att studera just det som intresserar en mest, eller det man tycker vekar spännande.
Vill du också jobba som besöksledare i Vetenskapens Hus? Jobbet passar dig om du studerar på KTH eller Stockholms universitet inom naturvetenskap, matematik eller teknik, tycker det är kul att undervisa barn och ungdomar och vill skaffa dig pedagogisk erfarenhet.

Läs mer på vetenskapenshus.se