Nyheter

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Naturvetenskapliga fakulteten
  4. Om oss
  5. Nyheter
  6. Lärare och konstnär till Arktis med isbrytaren Oden

Lärare och konstnär till Arktis med isbrytaren Oden

Läraren Anna-Carin Bäckebo och konstnären Josef Bull har utsetts till stipendiater inom Polarforskningssekretariatets lärar- och konstnärsprogram. De ska i sommar arbeta ombord på isbrytaren Oden under forskningsexpeditionen SWERUS-C3 i Arktiska oceanen.

undefined

Anna-Carin Bäckebo arbetar som högstadielärare i matematik, kemi och fysik på Maserskolan i Borlänge. Anna-Carin ska delta i expeditionens första etapp och kommer att arbeta i ett marinkemiskt forskningsprojekt under ledning av Leif Anderson från Göteborgs universitet.

– Jag är intresserad av vår miljö och ser verkligen fram emot att få delta i forskningsexpeditionen, säger Anna-Carin Bäckebo. Jag är fullt övertygad om att jag kommer att utveckla både mig själv och min undervisning framöver genom att få delta i detta viktiga klimatforskningsprojekt.

Konstnären Josef Bull kommer från Huddinge, men bor och är verksam i New York. Hans konceptuella skulpturer och verk präglas av en nyfikenhet inför det okända och sammanför vitt skilda ämnen och fenomen. Med en experimentell lekfullhet utforskar han vår omvärld och det paradoxala förhållandet mellan teknologi och natur. Josef ska delta i expeditionens andra etapp.

– Att få möjligheten att delta i SWERUS-C3 känns otroligt spännande och inspirerande och lite läskigt på ett kittlande vis, säger Josef Bull. Jag hoppas att expeditionen blir en sinnesvidgande upplevelse och ser särskilt fram emot att möta människorna och tankegångarna ombord på Oden.

Josef har ställt ut sina verk på bland annat Bonniers Konsthall i Stockholm och Jackie Klempay Gallery i New York. 2013 tilldelades han Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendium för unga konstnärer.

Polarforskningssekretariatets lärarprogram

Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram

SWERUS-C3

Forskningsexpeditionens första etapp utgår från Tromsö i Norge den 6 juli. Isbrytaren Oden ska färdas längs med den ryska ishavskusten till Barrow i Alaska där det genomförs ett byte av forskare och besättning omkring 20 augusti.

Expeditionens andra etapp går sedan över undervattensbergskedjan Lomonosovryggen i närheten av Nordpolen och beräknas åter i Tromsö den 4 oktober.

Läs mer om SWERUS-C3

 

Bokmärk och dela Tipsa