Steget känns långt från Blackebergs gymnasium till MIT i Boston men på något sätt så minskar Max avståndet med sin humor och entusiasm och det känns nästan som om vem som helst skulle kunna göra samma resa. Max Tegmark är en internationell celebritet inom fysik och professor i fysik vid Massachussetts Institute of Technology (MIT). Han  föddes 1967 och växte upp i stockholmsförorten Bromma.

Vid Apollofärderna så tog man reda på exakt allt som överhuvudtaget kunde gå fel. Foto Per Nordström
 

Max är inbjuden för att berätta om AI, artificiell intelligens, och hur det kommer att blir att vara människa när AI utvecklas allt mer och hur AI kommer att förändra våra liv och vårt samhälle. Är mänskligheten verkligen redo för LIV3.0 som hans senaste bok heter?

- Mänskligheten har upptäckt att universum är gigantiskt och att liv som vårt troligtvis utgör ett litet undantag. Men vi kan också förändra vår framtid så att liv kommer att fortsätta att blomstra i miljoner år och kanske spridas ut i universum, inleder Max  tillsammans med en bild föreställande Big Bangs utvecklig från de första millisekunderna till idag.

AI har förbättrats snabbt. Nyligen kunde robotar inte ens gå och nu kan de t.o.m. göra baklängesvolter. Nyligen kunde inte AI känna igen människor och nu kan de skapa nya ansikten och få personer att säga saker som de aldrig har sagt i verkligheten. För 20 år sedan vann Deep Blue över Garry Kasparov i schack. Men vad kommer att hända i framtiden? Kommer robotar att bli så intelligenta så att dom börjar ersätta oss i allt och vad ska vi då göra?

Tidigare i historien så har vi alltid varit tvungna att lära av våra misstag. Vi klantade oss och gjorde misstag men det gjorde inte så mycket när vi t.ex. skulle lära oss att tämja elden eller att bygga bilar. Vi kunde alltid försöka igen. Men med kärnvapen och AI så har vi inte råd att lära av våra misstag. Vi måste helt enkelt göra rätt från början eller som det även kallas på forskarspråk "safety-engineering". Precis som med månfärderna måste vi ta reda på precis allt som kan gå fel innan vi sätter igång.  

AIs mål måste överensstämma med våra egna mål. Vi utrotade ju inte noshörningarna för att vi var elaka utan för att vi helt enkelt hade andra mål. Vilka mål ska vi då ha? Av naturen har vi ju alltid varit nyfikna och bättre ekonomi är ju också rätt bra tycker de flesta. Ska vi då ha robotar som uppfyller minsta lilla önskan och blir som våra förslavade gudar? Men tänk om vi inte kan hantera det? Makt korrumperar ju som bekant och tänk om AI blir så intelligent så att den kan programmera om sig och strunta i våra etiska mål som satt upp och utrotar mänskligheten? Vi är nog alla överens om att framtidens AI ska behandla oss väl och att deras värderingar ska vara som våra och att de ska utrota sjukdomar, fattigdom och brott.

Men om vi inte förbereder oss noga så kan det bli det sista som mänskligheten gör.

- Men om vi istället tillämpar ”safety-engineering” så kan vi alla få det mycket bättre och leva ut alla våra drömmar. Var och en kommer att kunna välja sin egen framtid för nu kommer inte längre vår egen intelligens att begränsa oss, avslutar Max och ger den trollbundna publiken möjlighet att trots allt se positivt på framtiden.

Text Per Nordström