Annika Unge Reis. Foto: Valea AB
Annika Unge Reis. Foto: Valea AB

Examensår

Doktorsexamen i biokemi 2000

Vad läste du för utbildning?

Jag doktorerade på Stockholms universitet i biokemi. Dessförinnan läste jag molekylärbiologilinjen på Stockholms universitet och har en kandidatexamen i molekylärbiologi.  

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

Nu jobbar jag som patentombud. Då jobbar man som konsult med rådgivning kring och handläggning av immaterialrätter. Om någon har en uppfinning kan de vända sig till oss och vi kan hjälpa till att bedöma om den verkar patenterbar. Om den är det hjälper vi till med att skriva patentansökan, lämna in den i de länder där man vill ha skydd o.s.v., men vi hjälper även till med att t.ex. bevaka och försvara patenträttigheterna och bedöma så kallade freedom-to-operate. Det jag jobbar mycket med är just rådgivning och patentstrategier framförallt inom Life science för uppfinningar rörande t.ex. biologiska läkemedel, mikroorganismer, biotekniska processer och tandimplantat.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med kandidatutbildningen var att man redan efter 1,5 år kunde välja att läsa de kurser som man var mest intresserad av och på så sätt skräddarsy sin utbildning. Sedan så var ju inte att doktorera riktigt min grej, det passar många men inte mig, men jag uppskattade den kreativa miljön och den öppna atmosfären.

Har du något tips till någon som ska läsa en likande utbildning?

Var lite smart när du väljer kurser. Titta på det du tycker är intressant men titta också på vilka kompetenser som efterfrågas i arbetslivet. Försök att se helheten av kurser, vad får jag för kompetens om jag läser det här, blir jag mer specialiserad eller generalist o.s.v.

 

Text: Frida Sjösten