Tobii Technology är ett elektronikföretag som utvecklar mjukvara och hårdvara för att kontrollera datorer med hjälp av ögonrörelser - så kallad eyetracking. Den avancerade teknologon gör det t.ex. möjligt för personer med funktionsnedsättningar att ”prata med sina ögon” genom styra datorn med sina ögonrörelser.

 

 
Graham McCarthy
Graham McCarthy
 

Graham jobbar med utveckling inom optisk optik och all kringutrustning som bildsensorer, belysare för ögonstyrning, analys av blickar och har jobbat i fyra år på Tobii Technology. Graham läste tidigare medicinsk strålningsfysik vid Stockholms universitet plus några kvälls kurser i elektronik.

 

Hur var dina studier?

-Innan AlbaNova byggdes så satt vi på Hagagatan inne i Stockholm och så tillbringade jag en hel del tid ute på Karolinska sjukhuset. Jag var mycket engagerad i studentkåren och ordnade bla pubar. Det var otroligt givande. Minst lika utvecklande som studierna men kanske inte lika utvecklande för studieresultaten, säger Graham och skrattar. I det stora hela så utvecklas man oerhört som människa av att läsa och av att plugga på universitetet.

Hur kom det sig att du blev intresserad av att läsa fysik?

-Innerst inne har jag nog alltid vetat vad jag ville bli. Jag är nyfiken och har i livet gjort en massa småval som dragit mig åt ”fysikhållet”. Jag har alltid varit intresserad av matte och fysik men var nog lite skrämd av matten innan universitetet. Man tror att man inte skall klara av den men det gör man ändå. Att t.ex. lära sig historia är greppbart medan ett litet matteproblem lätt blir avskräckande. Men övning ger ju färdighet och till slut inser man att man faktiskt förstår det.

Har du några tips till de som skall välja utbildning idag?

-Var inte rädd utan läs det som du är nyfiken på och om du har en svår examen så kommer en arbetsgivare att gilla det mer än om du kommer med en lätt examen med bra betyg. Tidigare jobbade jag som gymnasielärare och då kom jag ihåg att jag sa att uppgifter skall vara svåra annars lär man sig ingenting. Om det inte är lite svårt är det ju inte nytt.

-Jag gillade självstudier. På fysikum hade vi en mentor som man kunde dryfta allt med. Vi brukade samlas i en liten grupp och diskutera vad vi skulle ta upp med honom.

-Att studera ökar den allmänna kunskapsnivån men det är alltid svårt att peka på vad man konkret har haft nytta av. T.ex. läste jag mycket statistik men kommer bara ihåg en liten del men jag har ju fått en allmän förståelse för ämnet. Det är så jag tror att man får se på studier.

-Arbetsmarknaden för fysiker är mycket bra och med min utbildning skulle jag både kunna bli teknisk chef på ett företag och säljare men med en annan utbildning inom t.ex. bara marknadsföring så skulle jag bara kunna ägna mig åt försäljning.

Annars gillar Graham att fotografera samt mat och vin. Hans pappa är irländare och mamma svenska och de flyttade till Sverige när han var fyra år. Han också tränare för militärhögskolans lag i amerikansk fotboll.

Text: Per Nordström