Jenny Areskogh. Foto: Hannover Re
Jenny Areskogh. Foto: Hannover Re

Examensår

Masterexamen i försäkringsmatematik 2011.

Vad läste du för utbildning?

Jag läste först kandidatprogrammet i matematiskt statistik och sedan masterprogrammet i försäkringsmatematik, Aktuarieprogrammet.

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

Idag jobbar jag som aktuarie på Hannover Re som är världens tredje största återförsäkringsbolag. Det innebär att vi försäkrar andra försäkringsbolag. Jag jobbar med livförsäkring och ett exempel där vi som återförsäkringsbolag kommer in i bilden är om en person vill ha ett väldigt högt livförsäkringsbelopp. Då kan det vara så att ett försäkringsbolag inte vill stå för hela risken själv utan max x miljoner av beloppet och vid ett försäkringsfall betalar vi som återförsäkrare ut den resterande delen av summan. Mina arbetsuppgifter är främst prissättning, reservsättning och produktutveckling. Jag är även delaktig i avtalsskrivning med de försäkringsbolag som vi återförsäkrar. Eftersom Hannover Re är verksamma internationellt får man möjlighet att resa också. Jag får göra väldigt mycket olika saker och det passar mig bra.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag tycker nog det bästa var att vi hade mycket föreläsare och professorer från näringslivet. Det gjorde att man kunde ställa mycket frågor och få tips. Jag fick bland annat tipset om att ta kontakt med aktuarieföreningen när jag skulle göra mitt examensarbete. Via dem fick jag kontakt med chefaktuarien på ett bolag som sa att vi har en tjej här som ska gå på föräldraledighet, du kan få komma på intervju för jobbet att vikariera för henne och om du får det ska vi få fram ett masterarbete tills att hon kommer tillbaka. Det slutade med att jag fick vikariatet, skrev masterarbete och sedan fick fast tjänst på samma försäkringsbolag.

Har du något tips till någon som ska läsa en liknande utbildning?

Lär dig Excel! Det kanske ingår i utbildningen nu men det gjorde det inte är jag gick. Det är något som alla arbetsgivare frågar efter, så ingår det inte, lär dig det på egen hand.

Text: Frida Sjösten