Hur kom du fram till att du ville bli geolog?

- Egentligen började jag jobba inom restaurangbranschen efter att jag hade och utbildat mig till kock. När jag sedan fick jag barn var det svårt att kombinera allt då min man också var kock och vi oftast jobbade kvällstid båda två. Då bestämde jag mig för att börja läsa in delar av gymnasiet på komvux. Där läste jag bland annat naturvetenskap och tillsammans med det även lite geologi och en superbra lärare fick mitt intresse att vakna, säger Marie Viksten.

 
Marie Viksten
Marie Viksten
 
- Sedan läste jag geologi på Stockholms universitet samt en kompletterande miljökurs i Uppsala. Miljöintresset växte fram i samband med att jag fick barn och jag började fundera på vad det är för värld som vi lämnar efter oss till våra barn.

Vad var roligast med att läsa naturvetenskap?

- Det roligaste med att läsa naturvetenskap var att jag fick vara utomhus mycket och åka på exkursioner och inte bara sitta inne. Sedan fick man en förståelse i hur allt hänger ihop i naturen.

Idag arbetar Marie som geolog på ÅF som är ett börsnoterat teknikkonsultföretag med över 4000 medarbetare i hela världen. Mina arbetsuppgifter på ÅF Infrastructur, Bergteknik innefattar projektering av berganläggningar, utföra geologiska utredningar och byggledning.

- Som byggledare på Muskötunneln ser jag till så att underhållsarbetet av förstärkning och inläckande vatten förlöper bra, säger Marie entusiastiskt. Jag är en utemänniska och det är kanske därför jag trivs så bra med mitt jobb. Det häftiga med jobbet är att det är så varierande, det är bara jag själv och mina kunskaper som begränsar mig.

Tidigare arbetade Marie på Nitro Consult som geolog och projektör av berganläggningar. Arbetet innebar bla kartering av berg/borrkärnor och gjorde geologiska markundersökningar. Kartering utförs bla för att identifiera svaghetszoner och vattenförande sprickor/sprickzoner för att bedömning av förstärkning och tätning i tex tunnlar. Det har man gjort när man bygger Citybanan.

- Efter färdig utbildning så visste jag inte riktigt inom vilka områden jag kunde jobba inom men hade turen att en studiekamrat hjälpte mig att få in en fot på på Nitro Consult. På sådana här arbetsplatser som jag är på träffar man främst ingenjörer från tex KTH inte lika många geologer som har läst vid t.ex. Stockholms universitet. Det är synd för de har en kompetens som behövs inom infrastruktursektorn.

När Marie inte ägnar sig åt geologi så ägnar hon sig gärna åt utmaningar av det tuffare slaget såsom handboll och en svensk klassiker där man bl.a. cyklar Vättern runt, 30 mil och åker Vasaloppet. – Jag har åkt Vasaloppet tre gånger och satsar på veteranpriset. Då skall man ha åkt 30 gånger och det blir perfekt för då fyller jag 70 år och då känns det lagom att börja trappa ner, säger Marie och skrattar.

Text: Per Nordström