Per-Arvid Berglund. Foto: Aron Hedström
Per-Arvid Berglund. Foto: Aron Hedström

Examensår

Masterexamen i ekologi 2016

Vad läste du för utbildning?

Jag läste mastersprogrammet i ekologi, och har en kandidat i miljövetenskap. Eftersom jag parallellt med mina studier även jobbade inom ett forskningsprojekt läste jag kurserna i egen takt utanför programmet. När jag skulle göra examensarbetet i ekologi var jag tvungen att vara registrad på programmet och då sökte jag det så att jag skulle ta ut min examen.

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

Jag jobbar på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som tillhör Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU Aqua), och där jobbar jag som forskningsassistent. Jag jobbar framförallt inom en grupp som följer med yrkesfiskare på fiskebåtar som fiskar med nät eller krok, främst efter torsk. Vi mäter och väger fångst och bifångst, samt plockar ut otoliter (hörselstenar) som används för åldersbestämning. Dessutom registrerar vi nivå av sälskador på fångsten. Förutom jobbet på SLU Aqua, vilket jag började med i vintras, jobbar jag med havsfågelprojektet Baltic Seabird Project på Stora Karlsö. Det innebär i snitt 3 månaders fältjobb under sommaren. Jag började där som praktikant 2010 och har för varje år kommit att ansvara för mer och mer av det praktiska fältarbetet. I år kommer jag dock pga mitt andra arbete inte kunna vara där hela tiden utan mest i början och slutet av säsongen.

Vad var det bästa med utbildningen?

Ja, det var ju att jag fick läsa det jag tyckte vara intressant. Det som också var bra var de många olika fältmoment och praktiska utmaningar som ingick i många kurser. De många projektarbetena gav god förberedelse och träning inför de arbetsuppgifter som väntade under riktiga forskningsjobb.

Har du något tips till någon som ska läsa en likande utbildning?

Ja, till den som börjat utbildningen är mitt bästa tips att kolla lappar i korridorer efter positioner som volontär eller forskningsassistent, eller själv kontakta intressanta forskningsprojekt. Många projekt har begränsad budget så om man inte kan få lön kan detta göras som en forskningspraktik via SU. Då får man högskolepoäng som går att ha med i examen och man är berättigad studiemedel. Detta är ett väldigt bra sätt att få både erfarenhet och kontakter, och när man senare söker jobb är detta värdefulla meriter.

 

Text: Frida Sjösten