Checklista för en lyckad terminsstart

1. Aktivera ditt universitetskonto och beställ ett universitetskort 

Du behöver aktivera ditt universitetskonto för att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster. När du har aktiverat kontot behöver du också beställa ett universitetskort. Gå in på su.se/aktivera och följ vår enkla guide.  

2. Registrera dig på din kurs eller ditt program.

Det är viktigt att du registrerar dig på din kurs eller ditt program för att behålla din plats. Följ de anvisningar gällande registrering/upprop som den institution som ansvarar för din kurs eller ditt program har. Du kan webbregistrera dig via ditt universitetskonto under fliken Aktuell utbildning. Undantag från webbregistrering kan förekomma vid en del institutioner, se vad som står i välkomstbrevet du får från din institution. Kontrollera att universitetet har rätt kontaktuppgifter till dig. 

3. Obligatoriskt upprop för din utbildning?

En del institutioner har obligatoriskt upprop. Om det gäller för dig ser du i välkomstbrevet du får från din institution, eller på institutionens hemsida. 
    
Så där! Nu är du redo för dina studier på Stockholms universitet. Lycka till!

 

Universitetskonto och universitetskort

Universitetskortet behöver du för att kunna låna böcker på biblioteket, använda e-resurser hemifrån, ställa dig i kö på utlånad litteratur, boka grupprum och för att kunna skriva ut/kopiera/skanna på universitetets centrala utskriftssystem Printomat. 

Universitetskontot ger dig tillgång till universitetets olika IT-tjänster:

Mitt universitet

Mitt SU är en portal med länkar till en mängd tjänster som du kommer att behöva, till exempel: aktivera trådlöst nät (eduroam), se ditt schema, fylla på ditt universitetskort för att kunna skriva ut och kopiera, se betyg och skapa studieintyg, samt administrera ditt universitetskonto med mera. mitt.su.se 

Studentdatorer och det trådlösa nätverket 

Använd de centrala studentdatorsalarna eller surfa med din medhavda dator på det trådlösa nätverket. Båda ger dig möjlighet att använda den gemensamma utskriftstjänsten Printomat. Lösenordet för det trådlösa nätverket är samma som för ditt universitetskonto.

Registrering

När du har aktiverat ditt universitetskonto är det viktigt att du registrerar dig på aktuell institution (det räcker alltså inte att endast ha tackat ja till din antagningsplats). Du måste gå på obligatoriska upprop/kursintroduktioner för att behålla din plats. Vissa institutioner registrerar i samband med det obligatoriska uppropet och har inte öppet för webbregistrering. Vad som gäller står angivet i den information som kursgivande institution skickar till dig via e-post eller post. Där finns också annan information om sådant som du kan undra över i börja av terminen, som tid och plats, schema, litteratur och lokaler. 

Institutioner

All information om dina studier, som tid och plats, schema, litteratur och lokaler kan du få av din institution. Alla institutioner har en studentexpedition som du kan vända dig till. Om du inte vet vad din institution heter kan du ta reda på det genom att på su.se söka fram den kurs eller det program du ska studera och sedan klicka på Länk till utbildningens webbsida. Annars hittar du intitutionerna på su.se/institutioner

 

Läs vidare om: 

Hit kan du vända dig ...