Naturvetenskapliga fakulteten

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Naturvetenskapliga fakulteten

Välkommen till Naturvetenskapliga fakulteten

Somliga går på djupet, andra siktar mot stjärnorna. Att studera naturvetenskap är ett äventyr som bygger vägar till nya världar. Sveriges största naturvetenskapliga fakultet ligger vid Stockholms universitet. Här finns en mångfald av kvalificerade naturvetarutbildningar och världsledande forskning.

Vi har en ny hemsida su.se/natfak för extern information, nyheter, aktuella disputationer med mera.  Intern information såsom regelverk och beslut, protokoll, riktlinjer etc., hittar du på den här hemsidan tills vidare.

Fjällräv på fjället

Nordiskt samarbete ska rädda fjällräven

Ett nytt EU- finansierat samarbetsprojekt ska hjälpa fjällräven att överleva. Flera forskare vid Stockholms universitet deltar i projektet.

Örjan Gustafsson

Örjan Gustafsson ledamot i Påvliga vetenskapsakademien

Örjan Gustafsson, professor i biogeokemi vid Stockholms universitet, har valts in Påvliga vetenskapsakademin (Pontificia Academia Scientiarum).

Vampyrfladdermöss, djuret har brun päls och spetsiga öron.

Ny studie avslöjar evolutionära mekanismer bakom djurs vänskap

Biologer från Stockholms universitet och Neuchâtels universitet presenterar forskning som kastar nytt ljus över evolutionen av sociala band och samarbete hos djur i grupp. 

Nina Kirchner är Sveriges första kvinnliga professor i glaciologi

Igår beslutade rektor Astrid Söderbergh Widding att befordra Nina Kirchner till professor i glaciologi vid Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet.

Lisen Schultz

Lisen Schultz bland de mäktigaste kvinnorna i näringslivet

Hållbarhetsforskaren Lisen Schultz är en de mäktigaste kvinnorna i svenskt näringsliv, enligt Dagens Industri. Hon står bland annat bakom en utbildning för näringslivstoppar.

Nina Kirchner (mitten) med kollegerna Tovo Spiral och Johanna Dahlqvist i Tarfala.

Tarfala forskningsstation del i nytt nätverk för polarforskning

Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala vid Kebnekaise är del i ett nytt internationellt nätverk för polarforskning.

Alexander Berglund

Matematiker tilldelas Göran Gustafssonpriset

Alexander Berglund, docent i matematik vid Stockholms universitet, tilldelas årets Göran Gustafssonpris i matematik.

Jobba med havet – yrkesmässa på Skansen

Den 21 mars kan du som gymnasielärare ta med dina elever till en unik mässa, där de får träffa yrkespersoner som på olika sätt arbetar med hav och miljö.

Herculesplan

Flygande laboratorium har landat i Kiruna

Ett amerikanskt Herculesplan besöker Kiruna under några dagar. Besöket är del i ett forskningsprojekt för att bättre förstå utbrott av kalluft över Arktis.

Johan Rockström

Johan Rockström tilldelas Tylerpriset

David Drew

David Drew invald som ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien

Professor David Drew från Institutionen för biokemi och biofysik har valts in som ny utländsk ledamot i klassen för kemi.

David Marsh, assistant professor, Fysikum

David Marsh är vice föreståndare för EuCAPT

EuCAPT är ett europeiskt konsortium för astropartikelteori. I början av februari tillträdde David Marsh, forskare i astropartikelfysik på Fysikum, som vice föreståndare för konsortiet.

Sara Strandberg, professor i partikelfysik på Fysikum, Stockholms universitet.

En vetenskaplig tågresa till CERN med Sara Strandberg

Professor Sara Strandberg från Fysikum och vetenskapsjournalisten Anna Davour från Forskning & Framsteg guidar deltagarna på en vetenskaplig tågresa till CERN i april. 

Askölaboratoriet i Trosa

Östersjöcentrum tilldelas donation på 25 miljoner

Stockholms universitets miljöforskning tar betydande kliv framåt genom en donation på 25 miljoner kronor från entreprenören Sverker Lerhedens testamente.

Kombination av en Hubble-bild av SN 1987A och kompaktt högt joniserade argonkälla.

James Webb-teleskopet upptäcker spåren av neutronstjärna i ikonisk supernova

Vad blir kvar när en supernova exploderar? Tack vare ny data från James Webb-teleskopet har svenska forskare tillsammans med internationella kollegor fått svar. I en studie i Nature visar de att en neutronstjärna bildades ur supernovan SN1987A. 

En grupp människor lyssnar till ett föredrag om Tarfala forskningsstation.

Vetenskapscafé i Kiruna med Tarfala forskningsstation

Nyligen bjöd Tarfala forskningsstation in till vetenskapscafé på Scandic Kiruna. Deltagarna fick både en inblick bakom kulisserna och möjlighet att ta del av den senaste forskningen.

Internationella möjligheter för naturvetarstudenter

Under perioden 15 januari till 15 februari finns det möjlighet att ansöka om att studera utomlands vid något av de universitet som Naturvetenskapliga fakulteten samarbetar med. 

Möt Lena Mäler, ny dekan för Naturvetenskapliga fakulteten

När Lena Mäler nu tillträder som dekan för Naturvetenskapliga fakulteten är det första gången som en kvinna innehar rollen som högsta administrativa chef för området. Hon hoppas att det kan vara en ögonöppnare för många verksamma inom det naturvetenskapliga området.

.

136 miljoner till materialforskning vid universitetet

Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE) investerar sammanlagt 500 miljoner kronor i utrustning och infrastruktur vid sju universitet i Sverige. Stockholms universitet får 136 miljoner kronor för fyra forskningsplattformar.

Lena Mäler

Ny vicerektor, dekan och prodekan

Rektor har nu beslutat om vilka som blir vicerektor, dekan och prodekan för perioden 2024-01-01 – 2026-12-31.

Tarfala Valley. Photo: Florian Vacek.

Vill du forska på Tarfala forskningsstation?

Tarfala forskningsstation i norra Sverige välkomnar ansökningar från gästforskare under 2024. Ansök senast 16 december 2023 för besök under vårvintern 2024, och den 1 mars 2024 för besök under sommaren 2024.

Skriv i Forskning & Framsteg

Är du forskare och intresserad av populärvetenskapligt skrivande? Forskning & Framsteg erbjuder workshops och tips om hur du ska gå till väga.

Resultat av valet till Områdesnämnden för naturvetenskap

Nu är valet av ledamöter och suppleanter i Områdesnämnden för naturvetenskap för mandatperioden 2024 - 2026 klart.

Stort intresse för gymnasiearbete i kemi

91 gymnasieelever valde Kemiska sektionen som förstahandsval i ansökan om att få göra sitt gymnasiearbete på Stockholms universitet kommande läsår. Det står klart när ansökningstiden gått ut. Totalt har 163 gymnasieelever sökt till projektet.

SU-forskare invald i Kungl. Vetenskapsakademien

Johan Nilsson, professor i fysisk oceanografi vid meteorologiska institutionen, har valts in i Kungl. Vetenskapsakademien.