Naturvetenskapliga fakulteten

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Naturvetenskapliga fakulteten

Välkommen till Naturvetenskapliga fakulteten

Somliga går på djupet, andra siktar mot stjärnorna. Att studera naturvetenskap är ett äventyr som bygger vägar till nya världar. Sveriges största naturvetenskapliga fakultet ligger vid Stockholms universitet. Här finns en mångfald av kvalificerade naturvetarutbildningar och världsledande forskning. 

Unikt doktorandsamarbete inom astronomi

Doktoranderna Giacomo Bortolini vid institutionen för astronomi och Tasis Kapodistrias vid institutionen för ämnesdidaktik, arbetar i ett nytt och innovativt par-doktorandprojekt med syfte att utveckla astronomilärandet.

Forskare i kemilabb

Nyrekryteringar inom jättesatsning på hållbara material

Många nya doktorander och postdoktorer samt tre strategiska lärarrekryteringar vid Stockholms universitet. Det är första steget inom WISE, miljardsatsningen på hållbara material.

Thomas Blom

Fem Wallenberganslag till matematiker

Stockholms universitet tilldelas fem anslag inom ramen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram. I år är det 17 matematiker som får dela på 28 miljoner kronor i anslag inom ramen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram.

Kvantfysik i Bildningspodden

Hur hänger kvantfysik ihop med filosofi och teologi? Sören Holst, teoretisk fysiker specialiserad på Einsteins relativitetsteori samtalar med Karolina Enquist Källgren, idéhistoriker som forskar om kopplingar mellan kvantfysiken och teologin.

 

Bild tagen ovanifrån av personer som besöker en mässa.

Naturvetare eftertraktade på arbetsmarknaden

Vi behöver anställa fler naturvetare! Det var budskapet från de arbetsgivare som kom till fakultetens arbetsmarknadsdag i Aula Magna. 

Ilona Riipinen

Ilona Riipinen tilldelas Göran Gustafssonpriset

Ilona Riipinen vid Stockholms universitet är en av fem forskare som tilldelas det prestigefyllda Göran Gustafssonspriset om sex miljoner kronor. Hon får priset för forskning om hur aerosoler påverkar luften och klimatet.

 Belén Martín-Matute

Belén Martín-Matute ny ledamot i KVA

Belén Martín-Matute, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet, har valts till ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) klass för kemi.